Inhoud
2:8 BW dient een dergelijke bestuurder onmiddellijk zijn verantwoordelijkheden te nemen en de Vergadering bijeen te roepen (vergadering uitschrijven) om ontslag te vragen teneinde de Vergadering in de gelegenheid te stellen maatregelen te nemen. Bij een professionele bestuurder of beheerder heeft de Vv, E immers toch ook een opzegtermijn? In bovenbedoelde uitspraak vond de kantonrechter het zelfs goed dat de beheerder een vergadering uitschreef.
Daarmee is die betreffende beheerder de boekhouder en niets meer of minder van die Vv, E. Het geeft hem, zonder opdracht van het orgaan bestuurder of het orgaan voorzitter vergadering, absoluut geen recht op de vergadering bijeen te roepen. https://makelaardij.wlnl.net/bedrijfsmakelaar/wat-houdt-een-vereniging-van-eigenaars-vve-5DTfqbKAkUi9. In onze ogen zijn daarmee de in die vergadering genomen besluiten allen direct nietig.
Een besluit van de Vergadering om een bestuurder (of voorzitter vergadering) te ontslaan kan door de rechter nimmer ongedaan worden gemaakt (vrije advocaatkeuze). De Vv, E is immers een rechtspersoon en dient daarom 'zijn eigen boontjes te doppen'! Vv, E'en die hun (zelf)bestuur(der) willen ontslaan dienen zich daarom te realiseren dat dit dient te geschieden volgens strikte juridische richtlijnen.
Het benoemen van een ander (nieuw) bestuur betekent niet automatisch dat het vorige daarmee juridisch uit hun functie is ontheven. Het bestuur beheert de middelen van de Vv, E. Het bestuur beheert, conform art. 131 lid 3, boek 5 BW, de middelen van de vereniging, waaronder begrepen de gelden gereserveerd voor het periodiek onderhoud en de noodzakelijke vernieuwingen (de begroting en reserve).
Men is door de Vergadering (voor onbepaalde tijd) benoemd. En men moet door datzelfde orgaan ook weer worden ontslagen om van die verantwoordelijk- en aansprakelijkheden 'verlost' te worden. De vergadering kan, ingeval van zelfbestuur, regels vaststellen met betrekking tot het beheer van de middelen van de vereniging. De Vergadering kan besluiten de administratie op te dragen aan een door de Vergadering aan te wijzen administratief beheerder. nietig of vernietigbaar vve besluit?.
In dat geval wordt de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor het beheer van de middelen van de vereniging gedragen door het gezamenlijke bestuur. Aan te raden is die situatie echter niet. De Vergadering van middelgrote en grote Vv, E'en doet er verstandig aan om het (zelf)bestuur en het beheren van de penningen, gescheiden te laten geschieden.
In dat geval ontheft het opdragen van de administratie aan een derde een bestuur niet van de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid. Slechts de administratie (de boekhouding) wordt uit handen gegeven. aandeel reservefond vve. Dit impliceert dat het voltallige bestuur van een Vv, E verantwoordelijk en aansprakelijk is en blijft voor het afleggen van rekening en verantwoording.
Een dergelijke bestuurder mag niet gelijktijdig voorzitter van de vergadering van eigenaren zijn. Doet binnen een Vv, E 1 persoon het bestuur in eigen beheer dan spreken we over de (zelf)bestuurder (kosten herstel verstopping). In dat geval mag deze (zelf)bestuurder nimmer ook de Vergadering voorzitten. Een andere mogelijkheid is dat de Vv, E heeft besloten zowel het bestuur als het administratief beheer in eigen hand te houden.
Omdat in de appartementsrecht wetgeving de functie van bestuurslid tevens voorzitter van de vergadering kan conflicteren gaat onze voorkeur, bij zelfbestuur, altijd uit naar het benoemen van een vaste voorzitter van de vergadering zonder bestuursbinding - VvE Beheer Dordrecht. Daarnaast kan een bestuurslid, als voorzitter van de vergadering, dominant de Vergadering "sturen en manipuleren".
Als een voorzitter bestuur tevens voorzitter vergadering is, dan is het beheer van het reservefonds en het beheer van de lopende zaken nog steeds in één hand. De gelden van het reservefonds worden krachtens een besluit van de vergadering gedeponeerd op een afzonderlijke bankrekening ten name van de vereniging. Gelijktijdig met dat besluit kan de vergadering één van de eigenaars aanwijzen die dan samen met de voorzitter vergadering en na bekomen machtiging van de vergadering over de gelden van het reservefonds kan beschikken (geef bestuurswijzigingen van de vve tijdig door aan de kamer van koophandel).
000, = euro door een administrateur 'lichter' gemaakt. De aanwezigheid in de Vv, E van een vaste voorzitter van de vergadering heeft tevens als voordeel dat de Vv, E niet onbestuurbaar wordt als een bestuur toch plotsklaps wegvalt. De bestuurstaken worden dan onmiddellijk overgenomen door de vaste voorzitter vergadering. Als een bestuur wegvalt terwijl en bestuurslid tevens voorzitter vergadering is/was, dan is op dat moment de Vv, E volledig stuurloos (VvE Beheer Zoetermeer).
Zo mogen zij op grond van het Modelreglement, in spoedeisende gevallen, opdracht geven voor het uitvoeren van reparaties tot een bedrag zoals vastgelegd in een Huishoudelijk reglement. Als blijkt dat de opdracht duurder uitvalt dan heeft het bestuur toestemming nodig van de Vergadering vóórdat de opdracht gegund wordt. Zoals gesteld vertegenwoordigt het bestuur de Vv, E.
Schulden en kosten die gemeenschappelijk zijn, kunnen door een contractpartij in zijn geheel op de Vv, E worden verhaald. Er kan beslag worden gelegd op de aanwezige reserves (het "gevulde" reservefonds) binnen de Vv, E. En als dat niet gevuld is, kunnen de individuele eigenaren worden aangesproken voor de gemeenschappelijke schulden.
Het is daarom van belang dat het bestuur in een bepaalde mate vrij kan handelen. De beperkingen blijken uit de splitsingsakte, de besluitenlijst van de Vergadering, of uit het huishoudelijk reglement. Gaat, ondanks de beperkingen, het bestuur toch haar boekje te buiten dan kan het bestuur door de Vergadering uit hun functie worden ontheven.
Tegen een bestuur dat zich beroept op onwetendheid dient hard te worden opgetreden:"Niet weten(?)" ontslaat een bestuur niet van haar verantwoordelijkheid! Men is met eigen goedvinden tot bestuurder gekozen (en benoemd) en draagt vanaf dát moment ook de verantwoordelijk- en aansprakelijkheden als bestuurder van een Vereniging van Eigenaren. Overeenkomsten die het bestuur ondertekent of verleende opdrachten, worden gezien als overeenkomsten met, en in opdracht van, de Vv, E.
Besluit uw Vv, E het bestuur over te laten aan een professional dan dient de vergadering zorgvuldig te controleren of deze bestuurder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. Het kan geen kwaad om jaarlijks de kascontrolecommissie te laten controleren of deze verzekering nog intact is. Taken van het bestuur: § het afsluiten van verzekeringen; § het samenstellen van een (ontwerp)begroting; § het daarmee vaststellen van de periodieke bijdragen; § het incasseren van deze periodieke bijdragen; § het beheren van de financiën; § het samenstellen van de financiële stukken; § het opstellen van een meerjarenplanonderhoud; § het uitschrijven van de vergaderingen; § het notuleren van de vergaderingen; § het uitvoeren van de besluiten welke door de Vergadering zijn genomen; § het beoordelen van offertes; § het opdracht geven en begeleiden van onderhoudswerkzaamheden; § het betalen van rekeningen; § het toezicht houden op de naleving van het Appartementsrecht, de Akte van splitsing, Modelreglement en, indien aanwezig, het Huishoudelijk reglement (kosten herstel verstopping).
Verzekering, Het afsluiten van verzekeringen is een bestuurstaak (zie mr 1992 art. 8). Hierbij valt in eerste instantie te denken aan de opstalverzekering (bijvoorkeur inclusief een glasverzekering) tegen water-, storm-, brand-, en ontploffingsschade. Voorts is de Vergadering bevoegd te besluiten tot het aangaan van verzekeringen tegen andere gevaren of tegen wettelijke aansprakelijkheid van een bestuurder, Verzekeringsovereenkomsten worden door het bestuur afgesloten ten name van de vereniging en de gezamenlijke eigenaars.
Hierdoor gebeurt het regelmatig dat Vv, E'en onderverzekerd zijn, met als gevolg dat bij brandschade niet alle schade vergoed wordt. Periodiek zal het bestuur daarom, in overleg met de verzekeraar, controleren of het bedrag van de opstalverzekering nog in overeenstemming is met de herbouwkosten. Laat het bestuur dit na dan kan de Vergadering, in voorkomend geval, het bestuur aansprakelijk stellen. verplichte opstalverzekering voor vereniging van eigenaars.
Meer van Letselschade Advocaat
Inhoud
Nieuwe Artikelen
Advocaat Wia-uitkering
Bezwaar Of Beroep Tegen Beslissing Uwv
Maak Direct Bezwaar Tegen Het Uwv
Categorieen
Navigation
Latest Posts
Advocaat Wia-uitkering
Bezwaar Of Beroep Tegen Beslissing Uwv
Maak Direct Bezwaar Tegen Het Uwv